poniedziałek, 24 lutego 2014

moje zgłoszenie do BlogerChef`a ;) smacznego!





Postanowiłam zgłosić się do konkursu kulinarnego BlogerChef :D
to mój debiut, więc proszę o wyrozumiałość ;)
zadanie było przygotować przystawkę/deser
oraz danie główne
z użyciem Jana Niezbędnego.

Zobaczcie co udało mi się upichcić ;)





Chili con fruta, czyli słodko pikantnie na zachętę.



Grzanki pełnoziarniste z oliwą z oliwek i czosnkiem, a do tego pasta z twarożku, awokado i gruszki z bazylią oraz szaszłyki owocowe z banana, kiwi, ananasa i mandarynki oblane gorzką czekoladą z chilli.


Składniki:

3 kromki bagietki pełnoziarnistej,
1/2 awokado,
1/2 gruszki,
50 g twarożku,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 banana,
1 plaster świeżego ananasa,
1 mandarynka,
1 kiwi,
50 g gorzkiej czekolady,
30 ml mleka 2%,
szczypta chili
szczypta bazylii
kilka kropel soku z cytryny



Wpierw przygotowujemy pastę z awokado. Myjemy i obieramy owoc awokado, przecinamy na pół i wrzucamy do blendera. Do tego dorzucamy twarożek i gruszkę oraz dodajemy szczyptę bazylii i pare kropel cytryny. Blendujemy na jednolitą masę. Kromki z bagietki smarujemy oliwą z oliwek oraz nacieramy prasowanym czosnkiem i podsmażamy lekko z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Gotowe grzanki smarujemy uprzednio przygotowaną pastą.
Mleko wlewamy do garnuszka, lekko podgrzewamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, dorzucamy szczyptę chili i mieszamy. 
Na patyczki (Jan Niezbędny) nabijamy owoce. Powstałe szaszłyki oblewamy roztopioną czekoladą.


Wszystko układamy na talerzu i pałaszujemy ze smakiem ;)





Łosoś okraszony cytryną.






Łosoś marynowany w cytrynie, pieprzu cytrynowy, soli i rozmarynie, ugotowany w folii na parze, a do tego ryż w kurkumie i sosie jogurtowo-cytrynowym złamanym dodatkiem stewii oraz szpinak podsmażony z czosnkiem.


Składniki:

150 g łososia,
1/2 cytryny,
szczypta pieprzu cytrynowego,
szczypta soli,
gałązka rozmarynu,
1/2 woreczka ryżu białego długoziarnistego,
szczypta kurkumy,
3 łyżki jogurtu greckiego,
łyżeczka stewii,
120 g szpinaku,
ząbek czosnku,
łyżka oleju rzepakowego



Rano przygotowujemy łososia. Kawałek ryby kładziemy na folii aluminiowej (Jan Niezbędny), polewamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego i soli oraz gałązkę rozmarynu. Tak przygotowanego łososia zawijamy folią i wkładamy do lodówki na +/- 5 godzin. Po upływie tego czasu gotujemy łososia w folii aluminiowej na parze do momentu aż nie będzie surowy (w zależności od grubości kawałka ryby - około 12min.). W międzyczasie gotujemy ryż wedle przepisu na opakowaniu - w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Na następnym palniku rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim prasowany czosnek. Następnie dorzucamy szpinak, dolewamy odrobinę wodzy i dusimy. Podczas gdy wszystko nam się gotuje przygotowujemy sos do ryżu. Mieszamy 3 łyżki jogurtu greckiego z sokiem z połowy cytryny oraz dodajemy łyżeczkę stewii, dla lekkiego złamania smaku.
Kiedy ryż się ugotuje, studzimy go i mieszamy z przygotowanym sosem.


Układamy wszystkie składniki na talerzu :)

Smacznego!
 



Myślicie, że ujdzie? :>

zagłosujcie:
:)








13 komentarzy:

  1. Pikantna zachęta da Ci wygraną!!! Wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaaardzo starannie i wygląda profesjonalnie, Powodzenia :]

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wspaniale to wygląda. wpraszam się na taki obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  4. No potrawy wyglądają wyśmienicie :) Dobre działanie, trzeba się rozwijać, a może to za owocuje w późniejszym czasie. Zapraszam, też na mojego bloga o odchudzaniu, ćwiczeniach i motywacji do sportu.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie się prezentują! czwarty głos ode mnie, powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda i z pewnością smakuje pysznie! Już chodzi mi po głowie ryż w kurkumie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetyczne! Aż chciałoby się spróbować : ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś - zgłodniałam.... :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Powodzenia! Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! smakowicie to wygląda! powodzenia, zagłosowałam na Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

  11. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. az zrobilam sie glodna mmm :)

    Jesli chcesz poczytac i dowiedziec wiecej o zdrowym odzywianiu, fitnessie, jak schudnac zdrowo to wskocz na http://beslimuk.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...