środa, 7 stycznia 2015

Chleb marchwiowy na mące gryczanej.



Z racji mojej ostatniej fascynacji marchewką przyszedł czas i na CHLEB MARCHWIOWY :)

Prosiliście o przepis, więc oto i on!

Chlebek wyszedł wyśmienicie  <3


SKŁADNIKI:

  • 2 kg marchwi
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • garść orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 8 daktyli suszonych
  • 5 śliwek suszonych
  • garść żurawiny suszonej
  • odrobina soli ziołowej
  • czarnuszka

PRZYGOTOWANIE:

Marchew obieramy, myjemy i odkrawamy końcówki. W sokowirówce wyciskamy sok z marchwi - powstałe `odpady` będą nam służyć jako baza do ciasta (jeśli nie masz sokowirówki: zetrzyj marchew na drobnej tarce i maksymalnie odsącz sok - użyj wtedy mniej marchwi, ok. 1,5 kg).

W blenderze mielimy płatki owsiane na mąkę oraz, osobno, orzeszki ziemne na drobniejsze kawałeczki.

Daktyle i śliwki kroimy na małe kawałki.

Do miski przesypujemy zmielone płatki owsiane, orzeszki ziemne, dodajemy mąkę gryczaną i proszek do pieczenia, a także pokrojone daktyle, śliwki i żurawinę. Mieszamy.

Do miski z sypkimi produktami dodajemy startą marchew oraz olej rzepakowy i wstępnie mieszamy.

Do wysokiego naczynia oddzielamy białka od żółtek jaj. Do białek dodajemy odrobinę soli ziołowej i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy kolejno po 1 żółtku, po każdym dodaniu miksując. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ubite jajka dodajemy do  miski z marchwią wymieszaną z sypkimi produktami i wszystko mieszamy rękami, aż do połączenia się wszystkiego w jednolitą całość.

Przekładamy do foremki, obsypujemy delikatnie czarnuszką i pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 st. przez ok. 60 min.


Szybko, łatwo, a jak ZDROWO! :D






I jeszcze moja dzisiejsza wersja wykorzystania chlebka:
tramwajowa kanapeczka: chleb marchwiowy na mące gryczanej, pasta z awokado (twaróg naturalny, awokado, czosnek, zioła prowansalskie), rukola, pieczeń z indyka (made by my pa: indyk, szynka parmeńska, pieczarki i ogórek kiszony) i ogórek zielony. Om!





Smacznego! :*



11 komentarzy:

  1. Dorzuciłam do swojej listy, żeby zrobić - zaraz po tym, jak wypróbuję bananowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się piecze, ale mi tą kanapką smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... ależ mnie zachęciłaś! Uwielbiam wszystkie marchewkowe wypieki. Dotychczas "on top" były u mnie ciasta marchewkowe. Kto wie, może teraz będzie Twój chlebek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :)
    http://fitella.blogspot.com/
    Zapraszam serdecznie na mojego bloga :)
    Zdrowa żywność ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy jakieś nowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  7. marchew dobrze wpływa na skórę. fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że już nie wyświetlają się zdjęcia, ale przepis sam w sobie wygląda smaaakowicie :-) na pewno przyrządzę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zielone i zdrowe jedzenie powinno być dla każdego, ale z wygody wielu z niego rezygnuje i napasa się chemią, dlategozbilansowanie diety to pomysł na nie tylko na dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przez wiele lat próbowałam diet, zaczynając od Dukana, po kopenhaską i south beach i inne cuda, nie wspominając o tabletkach na odchudzanie. Efekty raz były, a raz nie, ale rozregulowałam sobie całkowicie metabolizm i zdrowie też. Nie idźcie taką drogą, jest tylu fachowców dzisiaj, którzy potrafią pomóc także leniom, jak i osobom chorym np. na Hashimoto. Lepiej dwa razy pomyśleć i wybrać dobrego dietetyka online

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...