Co robi dietetyk kiedy nie może spać? :>
Gotuje!
I tak powstała prowansalska zupa brokułowa z marchewką i pomidorami ;)
Składniki:
- kwiat brokuła,
- 2 pomidory,
- 5 średnich marchewek,
- olej rzepakowy,
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano i tymianek.
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego.
W międzyczasie myjemy i kroimy oba pomidory.
Pomidorki dorzucamy do marchewki na patelnię i podsmażamy razem.
Kiedy pomidory zmiękną - doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano i tymiankiem.
Po przyprawieniu jeszcze chwilę podsmażamy, żeby wszystko się `przeżarło`smakiem.
Brokuły kroimy, ucinając krótko różyczki (wtedy są lżej strawne),
myjemy i gotujemy bez przykrycia w lekko osolonej wodzie.
Marchewkę z pomidorem ściągamy z gazu/prądu (co kto ma :P).
Brokuły odcedzamy.
Wszystko wrzucamy do jednego gara i czekamy aż trochę ostygnie.
Dolewamy pół szklanki wody bądź bulionu.
Blendujemy na jednolitą masę.
Na koniec wedle uznania -
posypujemy płatkami migdała/pestkami dyni.
i wuala! :)
Zupa jest gęsta, o lekko słodkawym smaku,
a do tego zdrowa,
pełna witamin
i oczywiście dietetyczna :D
Spróbujcie! :)
Może nie wygląda super :P ale już mi narobiłaś smaka :) dziś robię i dam znać jak wyszło :D
OdpowiedzUsuńjak dla mnie wyglada smacznie, ale gotowania w nocy jeszcze nie uskutecznialam ;))
OdpowiedzUsuńSzkoda że z brokułami i pomidorami tak bardzo sie nie lubię... :( No cóż, smacznego! :)
OdpowiedzUsuńNiezłe połączeni składników :)
OdpowiedzUsuńciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuń