Mam dla Was przepis na przepyszną i zdrową zupę KREM DYNIOWO-PIETRUSZKOWĄ :)
Składniki:
- 1/2 dużej dyni
- 2 korzenie pietruszki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- cynamon, curry, kminek, rozmaryn
- olej rzepakowy
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w kostkę.
W garnuszku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy dynię. Podsmażamy pod przykryciem aż się zarumieni i doprawiamy cynamonem. Pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do dyni i podsmażamy chwilę razem.
Do podsmazonych warzyw dolewamy dosłownie 1/4 szklanki wody i dusimy chwilkę pod przykryciem.
Dodajemy puszkę mleczka kokosowego i gotujemy przez ok. 10-12 min. pod przykryciem (aż warzywa całkowicie zmiękną). W międzyczasie doprawiamy kminkiem, rozmarynem i odrobiną curry.
Po ugotowniu warzyw, garnek zdejmujemy z gazu, zupę studzimy i blendujemy na krem.
Najlepiej smakuje podawana z jogurtem greckim (dodaje fajnej wyrazistości smaku) i uprażonymi pestkami dyni :)
Smacznego!
musze spróbować :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę dyniową, ale nigdy nie próbowałam wersji z pietruszką ;) Najwyższa pora, o ile kupię jeszcze gdzieś dynię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję do obserwowanych,
www.kararinaa.pl
wspaniały przepis i smak :P
OdpowiedzUsuńextra blog !
OdpowiedzUsuń