sobota, 6 grudnia 2014

Zupa krem dyniowo-pietruszkowa na mleczku kokosowym



Mam dla Was przepis na przepyszną i zdrową zupę KREM DYNIOWO-PIETRUSZKOWĄ :)



Składniki:
  • 1/2 dużej dyni
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • cynamon, curry, kminek, rozmaryn
  • olej rzepakowy
  • jogurt grecki


Przygotowanie:

Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w kostkę.
W garnuszku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy dynię. Podsmażamy pod przykryciem aż się zarumieni i doprawiamy cynamonem. Pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do dyni i podsmażamy chwilę razem.
Do podsmazonych warzyw dolewamy dosłownie 1/4 szklanki wody i dusimy chwilkę pod przykryciem.
Dodajemy puszkę mleczka kokosowego i gotujemy przez ok. 10-12 min. pod przykryciem (aż warzywa całkowicie zmiękną). W międzyczasie doprawiamy kminkiem, rozmarynem i odrobiną curry. 
Po ugotowniu warzyw, garnek zdejmujemy z gazu, zupę studzimy i blendujemy na krem.




Najlepiej smakuje podawana z jogurtem greckim (dodaje fajnej wyrazistości smaku) i uprażonymi pestkami dyni :)



Smacznego!




10841911_306269249566470_2631411064560961445_o



4 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę dyniową, ale nigdy nie próbowałam wersji z pietruszką ;) Najwyższa pora, o ile kupię jeszcze gdzieś dynię.



    Pozdrawiam i dodaję do obserwowanych,
    www.kararinaa.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...